Zdrowy olej kokosowy

Jak wiadomo dobrze zbilansowana dieta musi mieć miejsce na tłuszcze, bo są one nośnikiem wielu witamin, a także powodują przyswajanie wielu z nich. Jednak trzeba rozróżniać zdrowe od niezdrowych tłuszczów, ponieważ mają odmienne działanie.

Jakie jest zastosowanie oleju kokosowego?

olej kokosowy cenaOd jakiegoś czasu panuje moda na zdrowy i aktywny tryb życia, w którym rezygnuje się ze szkodliwej i przetworzonej żywności na rzecz świeżych i zdrowych produktów. Najwięcej się mówi o tłuszczach, ponieważ pomimo, że są kaloryczne, to są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim dzielą się na zwierzęce i roślinne. Tych pierwszych lepiej unikać, natomiast stosować przede wszystkim te drugie. Na miano „superfoods” zasłużył olej kokosowy cena jego jest różna w zależności od rodzaju. W sklepach możemy kupić olej kokosowy rafinowany lub nierafinowany i oczywiście ten drugi jest znacznie bardziej zdrowy. Rafinacja jest procesem, w wyniku którego olej kokosowy traci prawie wszystkie swoje właściwości oraz charakterystyczny smak i zapach. Jednak to co zyskuje, to to iż można na nim bezpiecznie smażyć. Olej kokosowy nierafinowany jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, kaprylowy, palimitynowy oraz stearynowy. Zawiera także kwas nienasycony oleinowy z grupy omega – 9  oraz kwas linolowy z grupy omega – 6. W temperaturze pokojowej olej ma postać białej, gęstej pasty, natomiast po podgrzaniu zamienia się w lekko żółtą ciecz. To co charakterystyczne dla tego oleju, to piękny zapach kokosa.

Można go stosować w kuchni jako dodatek do ciast, smoothie, owsianek czy sałatek, ponieważ trzeba go spożywać na surowo. Olej kokosowy jest sprzedawany w szklanych słoikach o pojemności od dwustu pięćdziesięciu do nawet tysiąca mililitrów.