Zastosowanie ksylitolu w kuchni

Dla wielu osób kuchnia bez cukru jest  bez smaku. Wiele osób z nadwagą nadużywa cukru przez co tyją, z także zapadają na liczne choroby. Także przez wielu producentów żywności ten składnik jest mocno nadużywany, przez co spożywamy go nieświadomie.

Ile można spożywać ksylitolu?

ksylitol hurtKażdy spożywany produkt musi być przyjmowany w określonej ilości, która będzie dla nas bezpieczna. Dotyczy to podstawowych składników takich jak białko, węglowodany, witaminy czy cukier. Jednak te normy obejmują również naturalne produkty słodzące. Mowa tu jest na przykład o ksylitolu, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Jest on spożywany głównie przez osoby na diecie odchudzającej, preferującej zdrowy tryb życia czy chore na cukrzycę albo insulinoodporność. Wynika to z faktu, że ksylitol jest o około czterdzieści procent mniej słodki niż biały cukier, ma niski indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczny. Jeżeli chcemy kupić ksylitol hurt jest możliwy w dużych hurtowniach ze zdrową żywnością lub w niektórych sklepach internetowych. Jest to doskonały zamiennik cukru, który może być spożywany także przez dzieci, ponieważ badania naukowe wykazały, że posiada działanie przeciwdziałające powstawaniu próchnicy. Ksylitol nie ulega fermentacji w jamie ustnej, a więc nie wpływa na produkcję bakterii w buzi. Jest powszechnie wykorzystywany przez producentów gumy do żucia, gdyż jest naturalnym środkiem słodzącym o niskiej zawartości kalorycznej. Obecnie możemy go kupić prawie w każdym sklepie spożywczym.

Jeżeli chodzi o maksymalną, dzienną ilość jego spożycia, to nie powinno się przekraczać czterdziestu gramów, ponieważ może powodować działanie przeczyszczające. Ponadto trzeba go wprowadzać do diety stopniowo, aby organizm się przyzwyczaił do nowego składnika.